ARM-projecten

ARM-projecten

zijn gebaseerd op de architectuur, die destijds is ontwikkeld door ARM® . Deze processoren komen steeds vaker in beeld vanwege het lage energieverbruik. Ook de diverse varianten van de Arduino-controllers en Raspberry Pi-systemen vallen hieronder. Inmiddels heeft Apple® aangekondigd de huidige processoren van het fabrikaat Intel® te gaan vervangen door processoren op basis van ARM.

Literatuur

om het experimenteren te begeleiden is in ruime mate beschikbaar. Zoals uit bijgaande scans van de diverse tijdschriften is te zien.

Alle neuen def Alle neune-def Alle Neune-def Alle neune def Arduino-IDE ArduinoIO ARm-0 ARm-1 ARm-2 ARm-3 ARm-4 ARm-5

© Copyright van de diverse uitgevers

  • Arduino Simulator is een systeem, waarmee schakelingen op basis van een Arduino UNO kunnen worden getest. Hierbij zijn de fysieke componenten van de schakeling dus niet nodig.
  • De koppeling van een Raspberry Pi met een Arduino kan gerealiseerd worden dankzij het feit dat beide in Python te programmeren zijn. Het eenvoudigste is dus om de Arduino IDE te installeren op de Raspberry Pi.
  • Bijgaand de foto van Arduino-IDE op de RPi3 modelB en de foto van de RPi3 gekoppeld aan een Arduino UNO met een WiFi-hat.
  • Hier nog een tutorial hoe e.e.a. werkt tussen de Raspberry Pi's en de Arduino. Nog een link met nog meer informatie voor dit project; inclusief een .GUI op de Raspberry Pi
  • Swift, de programmeertaal van Apple. Zal die ook een aanpassing krijgen voor de nieuwe Apple-computers? Dat is wel te verwachten, want Xcode blijft natuurlijk bij Apple de voorkeur houden als IDE. Betekent dit dat Swift ook op een Raspberry Pi zal kunnen draaien? Tja, waarom niet? Hier is de tutorial, die dat beschrijft; in april (2020??). Dat zal dan vrij waarschijnlijk wel een Raspberry Pi 4 met 8GB werkgeheugen moeten worden. Alle nieuwe apparatuur wordt sowieso tegenwoordig minimal met 8GB werkgeheugen geleverd. Hoe meer, hoe beter is nog steeds het parool.
  • Gebruik van een oude iPhone als webcam.

Wie heeft er géén oude SmartPhone ergens in de kast liggen? Zeker in de tijd dat men "automatisch" een nieuwe telefoon kreeg bij de verlenging van het abonnement verdween menig toestel in de kast. Als "reserve". neem ik aan. In veel gevallen is het besturingssysteem nooit meer geactualiseerd. Vrijwel zeker draait de nieuwste versie er niet meer op. Dus wat moet je dan nog met zo'n ding?

Nou, daar weten inventievelingen dus wel raad mee. Met wat goed gekozen APP's kun je zo'n toestel inzetten als een webcam. Zeker als er een goede camera aan boord is.

Ik heb e.e.a. dus ook maar eens uitgeprobeerd met een, gekregen, overjarig toestel. Die kon ik als muziekspeler nog goed gebruiken. Er mee telefoneren kon niet meer. Dus vervolgens een geschikte APP opgeduikeld. Ook dat is een avontuur, want veel (nieuwe) APP's ondersteunen alleen nog een recent besturingssysteem. Daarnaast biedt een APP soms pas de gewenste functionaliteit na "in-APP-aankopen".

Afijn het is me allemaal gelukt het ding aan de praat te krijgen. In eerste instantie lokaal; d.w.z. bekijken van de video-stream via het locale netwerk. Meestal installeer je zo'n camera echter met het oog op 'toezicht op afstand'. Ofwel: je wilt de beelden ook kunnen bekijken als je niet thuis bent. En daar komt de Raspberry Pi dus om de hoek kijken.

Een Raspberry Pi kun je zonder veel problemen als server inrichten. Aangezien het toestel slechts heel weinig energie verbruikt is het 24/7 laten draaien geen echte kostenpost. Zo'n server is op twee manieren te benaderen: -- via een terminal-verbinding, ook wel ssh-verbinding genoemd. Dan werk je op afstand op de machine alleen in tekst-mode. -- via een remote-server-verbinding. In dat geval is er ook met het beeldscherm te werken. D.w.z. dat via een browser, ik gebruik daar dan de Firefox-versie [iceweasel] voor.

Het resultaat laat ik hier even zien: een camera in een kamer op de eerste etage met zicht op de tuin achter het huis.

© Copyright Atelier Palantíri, 2020

De auteur probeert nog steeds de techniek te volgen.