Bordspellen

Bord- en tafelspelen

spelen en spelregels bestuderen vormen voor mij een bezigheid, die verder gaat dan het spel. Bij het spelen van een spel vertoont de speler respectievelijk speelster zijn en haar ware aard. Om mensen echt te leren kennen is het vaak nuttig een spel te spelen. Tevens bieden spellen een aangename tijdverdrijving in een periode dat werk niet meer de belangrijkste invulling is van het dagelijks bestaan.


© Copyright Walburg Pers,Zutphen, 2005

Vanuit een cultuur-historische betekenis zijn spellen ook interessant als verzamelobjecten.

Spelactiviteiten bedrijf ik in en buiten verenigingsverband. Jaren was ik lid van de plaatselijke en bedrijfsschaakvereniging. Decennia lang was ik lid van de Nederlandse Go Bond en Deutscher Go-Bund. In de steden, waar ik woon respectievelijk woonde, ben ik lid geworden van de Go-club.

Vanaf 1972 tot 2014 speelde ik hoofdzakelijk Go-toernooien in binnen- en buitenland. Daarnaast regelmatig Mah jong met een kennissenkring. Bij bijeenkomsten, waar daar tijd voor is, worden vaak bordspellen voor meerdere personen, zoals Siedler von Catan, El Caballero, Rasende Roboter of Alaska, gespeeld. De oprichting van een zondagsclub voor deze activiteiten, AmstelGame, leed in 2003 helaas schipbreuk.


© Copyright De Volkskrant, Amsterdam, 1996

Mijn spellenarchief

bestaat uit zowel spellen als literatuur . De meeste spellen zijn inmiddels opgenomen in een catalogus. Deze is te raadplegen op de website van BoardGameGeek. Op deze website zijn vrijwel alle bord- en tafelspelen te vinden.

© Copyright Atelier Palantíri, 2008/2009/2020

Bord- en tafelspelen, een wereld apart.