VintageMac

Het project 'Oude(re) Mac's van/voor oude(re) mensen' is geboren uit een behoefte van mensen, die zich geen nieuwe computer meer kunnen permitteren.

Wie kan echter vandaag nog zonder computer?

Ouders willen contact kunnen houden met hun (klein)kinderen in het buitenland, zonder hoge telefoonrekeningen. De overheid verwacht dat men veel informatie via internet opzoekt of aanmeldt. Het betalen van rekeningen gaat steeds vaker via internet. Een betaalbare vlucht boeken kan alleen nog via internet.

Een aantal jaren geleden, toen deze website werd gestart, had ik het dan over een iMac uit het jaar 2000. Toén de computer waarmee men het gemakkelijkst op internet kon komen. Inmiddels moeten we constateren dat niet zozeer de snelheid of de opslagcapaciteit grenzen stelt aan de inzet van de computer. Veeleer is de mate waarin men nog veilig op internet kan werken een criterium. Criminelen hacken tegenwoordig alles, als ze er geld mee kunnen 'verdienen'. Naast telefoons en computers van normale burgers worden er aanvallen uitgevoerd op elke organisatie waar wat te halen valt. Een oude(re) computer gebruiken op internet levert vooral risico's op als ook de programmatuur niet meer up-to-date is. D.w.z. als de leveranciers geen werk meer maken van kwetsbaarheden m.b.t. de beveiliging. Een oude(re) computer is natuurlijk als zelfstandig werkend apparaat, nog wel bruikbaar. Mits een aantal zaken worden aangepast. Daarbij kan men denken aan het gebruik als muziekcomputer of voor de opslag van gegevens (archieven en documentatie) en voor het bewerken van foto~ en andere beeldmateriaal. Verder kan de machine vaak zinvol worden ingezet voor speciale projecten, zoals (het leren) programmeren en modelleren. Ook zouden mensen er verstandig aan doen een oude(re) computer achter de hand te hebben, i.v.m. het gebruik van oude(re) randapparatuur, zoals scanners en printers. Vaak worden dit soort apparaten niet meer ondersteund door het nieuwste besturingssysteem! Met alle gevolgen van dien.

N.B. Wellicht kunnen veel mensen voor het gebruik van internet volstaan met een tablet of telefoon, zoals de iPad® , en de iPhone® .


© Copyright Apple

In de figuur is duidelijk te zien welke ontwikkeling Apple heeft doorgemaakt. De ontwikkeling van het besturingssyteem van Apple, Mac OS, is ook spectaculair.

Apple, iMac, Mac OS en OSX zijn geregistreerde handelsmerken ®

© Copyright Atelier Palantíri, 2008/update 2020

De auteur heeft sinds 1994 gewerkt met diverse modellen van Apple Macintosh. Een aantal machines heeft hij bewaard en doen dienst in speciale projecten.