Alice

Alice

is een programmeertaal, waar ik ooit eens naar gekeken heb. Dat was toen versie Alice-2. Inmiddels is Alice-3 verschenen. En ook heel veel materiaal om de zaak te kunnen bestuderen en te onderwijzen. Dus ... misschien toch maar eens even opnieuw aandacht aan besteden. Het draait onder Windows. MacOS en Linux. Dus dat biedt goede vooruitzichten. Of het ook (al) draait op een Raspberry Pi?

Het vertoont enige overeenkomst met de taal Scratch. Voor zover het tenminste gaat om de stijl van programmeren. Blokken, die in elkaar gepast worden. Er zijn echter ook gereedschappen ontwikkeld om Alice-code om te zetten naar Java-code.

Ik wil iets maken dat inspeelt op de mogelijkheid om studenten interactief te laten werken met wiskundige modellen resp. wiskundige lichamen. Het lijkt er op dat dit ook mogelijk is met Alice. Want er is een bibliotheek met die onderdelen beschikbaar. Een voorbeeld heb ik nog niet gevonden. Na wat zoeken kom ik dan weer een andere link tegen, die ook interessant lijkt. Dus ook deze link maar weer genoteerd.

Alice gebruikt de 'storyboard' aanpak om de opgave te precizeren. Dat is dus een verhaal waarbij stap voor stap de acties worden beschreven. In normaal Nederlands resp. Engels als dat de voorkeur heeft. Op die manier kun je het verhaal zo ver uitbreiden als je wenst.