CentOS

CentOS is één van de vele varianten van Linux. Echter wel een met een zeer goede basis: Red Hat. Die heeft een commerciële tak en een waarvan het gebruik van het systeem zonder kosten is.

Zoals te verwachten is draait het op een veelvoud van de Linux-architecturen. Ook op die van de Raspberry Pi. Omdat CentOs bekend is om de goede prestaties als server-software, wilde ik wel eens weten hoe de RPi-3 Model B zich gedraagt.

De installatie van de speciale versie voor de RPi, die nu, mei 2021, ondersteund wordt is CentOS 7. De download gaat via een van de vele mirrors. Daarvoor heb ik die op de TU-Delft gekozen. Eén belangrijke reden: daar werkt iemand, die ik redelijk goed ken, als systeembeheerder. Uiteraard met de commerciële variant. Installatie op een micro-sdhc kaartje gaat via de software Etcher van Balena. Na de installatie moeten er een paar zaken geregeld worden. Zoals een gebruiker naast de 'root' beheerder; default password = centos. Ook dat dient natuurlijk te worden aangepast.

Dan is, voor bediening op afstand, een ssh-verbinding nodig. Standaard is daarin voorzien. Hierbij past dus het aanmaken van een statich IP-adres.

Op de Minimal-version zit dus geen desktop-ui. Alles wordt gedaan vanuit de CLI = Command Line Interface. Het heeft in dit geval dus geen nut om een browser met desktop-ui te installeren. Er is echter wel een browser, die geschikt is voor de terminal: LINKS.