RaspberryPi

 Documentatie voor de Raspberry Pi

schrijf ik voorlopig even hier. Mijn beide RPi's zijn van het type 3 Model B. Dat brengt een aantal beperkingen mee. Voorlopig is dat geeen probleem. Wat wel om studie vraagt is het gebruik van de virutele desktop. Dit is het schermbeeld, dat zou verschijnen als er met een Desktop-UI zou worden gewerkt, maar er geen monitor zou zijn aangesloten. Deze opties zijn vastgelegd in een configuratie bestand:config.txt. Dat staat in de boot-sector. Informatie daarover is te vinden op internet.

Een goede website is die van Patrick Fromaget met Raspberry Pi tips.

Pin-layouts van diverse Raspberry modellen zijn handig om diverse schakelingen op te zetten m.b.v. een breadboard.

Welk model en welk besturingssysteem passen het beste bij de Raspberry Pi?

In de loop van de jaren is het vermogen van de oorspronkelijke Raspberry Pi steeds verder toegenomen. Het RPi 1 Model A+ was uitgerust met slechts de 700MHz ARM-processor (BCM2835 chipset) en 512MB RAM. Een internetpoort ontbrak. Het laatste model, dat in 2019 op de markt kwam, kan worden uitgerust met 8GB werkgeheugen. De processor is een 64-bit quad-core Cortex-A72 (1.5 GHz). Verder heeft dit apparaat vrijwel alles aan boord, dat ook in de huidige laptops en desktops zit.

Ook het besturingssysteem is meegeëvalueerd. Heette het oorspronkelijk Raspbian, nu heet het Raspberry Pi OS. Aanvulling dd. 20201215: start een RPi 4 op vanaf een externe SSD, i.p.v. een microSD-kaart. Niet alleen gaat dit sneller, maar het is ook beter voor het systeem. MicroSD-kaarten (b)lijken niet allemaal even betrouwbaar.

Mijn huidige Raspberry Pi 3 model B2 heeft dit nieuwste besturingssysteem. D.w.z. oorspronkelijk gestart met de versie Buster Lite. D.w.z. zonder desktop en aanbevolen toepassingen. Daar is een reden voor; de micro-SD kaart is relatief klein (16GB). Verder is bediening op afstand op twee manieren mogelijk:

  1. de ssh-verbinding; ofwel de standaard terminal en Command Line Interface
  1. een VNC-verbinding. Die is standaard te activeren op de Raspberry Pi. Ik gebruik dus RealVNC. Om niet alleen vanuit het eigen netwerk naar de machine te kunnen, maar vanaf elke willekeurige locatie heeft de machine ook een myddns-address.

D.w.z. dat alleen de hoogstnoodzakelijke programmatuur wordt geïnstalleerd. Het is niet de bedoeling van deze machine een vervanging van mijn huidige werkpaard te maken. In tegendeel: de machine zal zoveel mogelijk worden toegesneden op de taken in de CoderDojo.

Eén daarvan is de installatie van Scratch en andere programmatuur om het ontwikkelen van de kennis van deelnemers/~neemsters te bevorderen.

Nieuwe ontwikkelingen

Soms kom ik op Twitter ook allerlei interessante informatie tegen. O.a. deze link naar een stukje software om de machinekarakteristieken van een RPi op te vragen

Specifieke software voor de Raspberry Pi

De standaard RPi-installatie draait op een micro-SD kaartje. De grootste, die je er thans in kan zetten, heeft een capaciteit van 32GB. Dat lijkt veel, maar is het natuurlijk niet. Voorlopig, d.w.z. vóór ik overstap op een model met een SSD, laat ik het daar even bij. Een van de gevolgen is dat ik software, die ik veel wil kunnen gebruiken, speciaal uitzoek. Wat normaal is op een MacBookAir is vaak niet de beste oplossing op de RPi. Zo heb ik als browser gekozen voor Chromium. Daarvoor zijn ook interessante extensions beschikbaar. Als code-editor heb ik daarom gekozen voor Caret. Die zou vrijwel dezelfde mogelijkheden als Sublime resp. Atom.

Nog even een specifieke link: van Raspberry-Projects

Raspberry Pi desktop

Standaard kan bij de installatie van Raspian OS gekozen worden voor een van de drie versies:

  • Light, d.w.z. zonder desktop en aanbevolen toepassingen;
  • Desktop, maar zonder aanbevolen toepassingen;
  • Full installation.

Ik heb gekozen om te beginnen met de Light versie. Vervolgens heb ik besloten om naar SSH ook via RealVNC een verbinding te willen kunnen maken. Dan is een desktop noodzakelijk. Die kun je echter ook separaat installeren op een Light-versie. Een artikel beschrijft een desktop, die méér biedt dan Pixel, de standaard die bij Raspbian OS hoort. Daarbij wordt nog gememoreerd dat de betreffende desktop minder beslag doet op gehuegen dan bv. Gnome. Ik kies dus voor xfce. Inmiddels heb ik besloten terug te tgaan naar de standaard, minimale, desktop van de Rpi: PIXEL

Webserver

Webservers worden als regel aangestuurd door Apache2 of Nginx. Het kan echter eenvoudiger als aan de webserver ook minder eisen worden gesteld. Daarom ga ik experimenteren met Flask