Scratch

Scratch

helpt jonge mensen leren creatief te denken, systematisch te redeneren en samen te werken; essentiƫle vaardigheden voor het leven in de 21ste eeuw.

Het project wordt gedragen door het M.I.T.

De bedoeling van dit project is om het te kunnen inzetten bij een CoderDojo-project. Dit is dan gebaseerd op een Raspberry Pi systeem. Daarbij worden ook alle stappen gedocumenteerd, die nodig zijn om dat in te richten. Te beginnen met de keuze van het model, het besturingssysteem alsook de verdere hulpmiddelen en programmatuur. Zo is het van belang te weten welke versie van Scratch draait op welk model Raspberry Pi. Maar ook hoe gebruik gemaakt kan worden van het draaien van Scratch (versie 2.0) in de Chrome-browser.

Een belangrijke bron van informatie is het online-weekblad Raspberry Pi Weekly. Zo staat er in de uitgave Issue #336 - New book alert: Create Graphical User Interfaces with Raspberry Pi.

Om de bovengenoemde situatie te bereiken zijn de volgende zaken geĆÆnstalleerd:

  1. Thonny, een editor speciaal voor de beginnende Python programmeur;
  2. Thonny is inclusief de link naar de nieuwste versie van Python (versie 3);
  3. GUIzero, de prgrammatuur om zelf een GUI te kunnen maken.

Naast Thonny is er ook nog een standaard editor voor Pyhton: IDLE. Een van de ervaringen is dat de voorbeelden wel werken in IDLE, maar niet in Thommy. In ieder geval is er goede documentatie voor IDLE.