VirtualPC

Deze bijdrage bevat de documentatie die nodig is om m.b.v. de emulator [VirtualPC 7 for Mac] WINDOWS te kunnen gebruiken op een PowerMac G4/5.

Als eerste bron is natuurlijk de licentie van Microsoft VirtualPC for Mac nodig. Die bevat tevens een CD met de installatie Windows XP Home edition. Daarnaast is het nuttig te kunnen terugvallen op bijdragen die op internet beschikbaar zijn. Want lang niet alles wat in de documentatie van VirtualPC staat blijkt tot een bruikbaar resultaat te leiden. Zo is het verstandig de zoveel mogelijk de standaard installingen te gebruiken, zoal bij de grootte van de Virtuele Hard Disk: 15GB. Voor het geheugen van de Virtuale Machine schijnt het maximum 512MB te zijn.

Inmiddels heb ik ook nog een originele licentie van VirtualPC gevonden van het bedrijf Connectix, dat later werd overgenomen door Microsoft. Daarbij zat een licentie van Windows 98, hoewel op de VirtualPC Cd staat dat ie voor Windows 95 is. Ik moet e.e.a. nog uitproberen.

Het installatieproces bestaat in principe uit drie delen:

  • installatie van het programma VirtualPC zelf
  • het maken van een Virtual Machine, incl. Virtual Disk
  • installatie van een van de versies van Windows

Dit project heeft intussen voor een (voorlopig) resultaat gezorgd. D.w.z. Windows-98 draait nu op een PowerMac G4 (933KHz); onder MacOS 10.4.11. De prestaties zijn niet slecht, maar ik kan ze niet vergelijken met het draaien van vergelijkbare software op een Pentium III, waarvoor VirtualPC bedoeld is.