VoorbijDeProefperiode

Een aanpak om programma's, met een 'proefperiode', langer te kunnen gebruiken.

Het is een bekend fenomeen. Vaak wordt er een programma aangeboden met een "Free Trail" periode. Daarna treedt er een mechanisme in werking waarbij het verdere gebruik onmogelijk wordt gemaakt. Tenzij men bereid is het programma aan te schaffen. De wijze waarop e.e.a. werkt verschilt aanzienlijk.

Eén van de methoden is dat een programma, na verloop van de proefperiode, niet meer opgestart kan worden. Het meest rigoureuse voorbeeld is het bedrijf Adobe. Voor de serie CSxx zijn de authenticatie-servers én de telefonische methode buiten gebruik gesteld.

Andere bedrijven verminderen de mogelijkheden. Op die manier zijn de programma's nog wel bruikbaar als studiemateriaal. Een nog weer andere methode is dat het resultaat van het programma, indien het wordt opgeslagen, een watermerk krijgt. Dus is het resultaat ook weer alleen bruikbaar voor intern gebruik.

Wat is hier tegen te doen?

Goede vraag, maar het is moeilijk een algemeen antwoord te geven. Daarom een algemeen advies.

Begin, bij het in gebruik nemen van een (nieuwe) computer, direct met het maken van een zo schoon mogelijke schijfkopie (back-up). Installeer wel eventueel alle programma's, die niet bij het systeem worden meegeleverd.OP die manier kan altijd worden teruggegrepen op een schone installatie. Dat vergemakkelijkt ook het experimenteren met programmatuur. Vooral als men vooraf niet kan beoordelen ofdatde juiste programmatuur is, die men wil gaan gebruiken. En het is een manier om de 'proefperiode'limiet te omzeilen.